L'ATMOSFERA

Si mires amunt cap al cel podràs veure núvols de diferents mides i formes que es mouen empesos pel vent. En realitat estàs mirant cap a l’atmosfera, la capa d’aire que envolta la Terra.

L’atmosfera és una capa formada per un 78% de nitrogen, un 21% d’oxigen i un 1% d’altres gasos (argó, vapor d’aigua, diòxid de carboni…). Aquests gasos es troben escampats per les diferents capes de l’atmosfera, les quals es diferencien entre elles per la seva composició, temperatura i pressió.

L’atmosfera és una capa de gran importància per la vida ja que:

  • Protegeix la Terra de la radiació ultraviolada del sol.
  • Manté el planeta calent evitant que es produeixin temperatures extremes entre el dia i la nit.
  • I és on hi tenen lloc els fenòmens atmosfèrics com la pluja.

LES CAPES DE L’ATMOSFERA

EXOSFERA

LA CAPA MÉS LLUNYANA

     El prefix “exo” vol dir fora, i és el mateix que fem servir per descriure els insectes que tenen un esquelet extern o “exosquelet”.

     L’exosfera es troba al final de la nostra atmosfera. Arriba aproximadament fins als 10.000 km, i ens separa de l’espai exterior, on es troben els altres planetes i estrelles.

     A l’exosfera pràcticament no hi ha gasos, i per tant no hi ha aire per respirar i hi fa moltíssima fred.

TERMOSFERA

LA CAPA DE LA CALOR

     El prefix “termos” significa calent. Aquesta capa rep aquest nom perquè la seva temperatura pot arribar fins als 1650ºC!

     La termosfera arriba fins als 600km i és molt més gran que les capes anteriors, però molt més petita que la superior.

     A la termosfera hi ha situada l’Estació Especial Internacional i un munt de satèl·lits artificials que orbiten al voltant de la Terra.

     En aquesta capa també s’hi troba bona part de la ionosfera, una capa carregada elèctricament que reflecteix les ones de ràdio, i que produeix les precioses aurores boreals que podem observar en els pols.

MESOSFERA

LA CAPA DEL MIG

     El prefix “meso” vol dir mig. La mesosfera, la capa que es troba al mig de les capes, arriba fins als 85 km. En aquesta capa hi ha tants pocs gasos que no seriem capaços de respirar-hi sense una mascara d’oxigen.

     Has vist mai una “pluja de meteorits” al cel? Algunes persones en diuen estels fugaços. En aquesta capa és on els meteors que cauen a la Terra s’encenen i es cremen. Els meteors poden travessar l’exosfera i la termosfera sense dificultats, però quan arriben a la mesosfera, els pocs gasos que hi ha són suficients per causar fricció en els meteors i fer que aquests s’escalfin i s’encenguin.

ESTRATOSFERA

LA CAPA DE CAPES

     El prefixa “estratos” vol dir capa. Com el seu nom indica, l’estratosfera està formada per un conjunt de capes.

     En aquesta capa l’aire fred i el calent estan completament separats: l’aire fred i pesat es troba al fons i l’aire calent i lleuger es troba a la part superior. Com que els aires no es barregen, en aquesta capa no hi ha tempestes ni turbulències.

     L’estratosfera arriba fins als 50 km per damunt de la Terra i és on es troba la importantíssima capa d’ozó. La capa d’ozó ens ajuda a protegir-nos de la radiació ultraviolada del Sol. La vida tal com la coneixem a la Terra no seria possible sense aquesta capa de protecció.

     Per aquesta capa poden volar els avions supersònics, uns avions increïblement ràpids. També hi podem fer volar globus meteorològics, els quals ens ajuden a predir el temps que farà.

TROPOSFERA

LA CAPA MÉS PROPERA

     El prefix “tropos” significa canvi. En aquesta capa, els gasos de l’aire es barregen i fan que el clima canviï constantment, per això rep el nom de troposfera.

     La troposfera mesura entre 8 i 15 km i conté l’aire que respirem i els núvols del cel. En ella hi tenen lloc els fenòmens atmosfèrics com la pluja, el vent i la neu.

     En aquesta capa hi podràs veure els avions que fem servir per viatjar i els globus aerostàtics amb persones a bord.