ORIENTA'T

Per orientar-nos en mig de la natura podem fem servir diferents instruments:

LA BRÚIXOLA

La brúixola és un instrument que conté una agulla metàl·lica que sempre assenyala al Nord. És important perquè d’aquesta manera podem saber cap on ens estem dirigint. És molt fàcil perdre’s al bosc o al desert i caminar en cercles sense arribar enlloc!

MAPES I PLÀNOLS

És important que abans d’anar d’excursió planifiquis la ruta que faràs amb l’ajuda d’un mapa o plànol de la zona. Els mapes i els plànols són plegables i ocupen poc espai (tot i que avui dia el més freqüent és portar-los en el telèfon mòbil!). Són uns companys de viatge genials!

UN MAPA ESFÈRIC?

No podem anar d’excursió amb un globus terraqüi sota el braç, però està bé que els coneguis! Els globus terraqüis són la representació més fiable que tenim del nostre planeta, ja que són esfèrics com la Terra. Sabies que en els mapes les dimensions reals dels territoris ens enganyen? Per tal que càpiguen en el mapa, les dimensions es distorsionen una mica. Comprova les dimensions reals dels països del món aquí!

LES ESTRELLES

Les estrelles varen ser els aliats dels nostres avantpassats. Van ajudar-los a orientar-se i a navegar pels mars. Si mires al cel a la nit podràs identificar alguns grups d’estrelles que, amb una mica d’imaginació, veuràs que fan dibuixos al cel. Són les constel·lacions. Si les aprens a reconèixer, podràs saber en quin punt cardinal es troben.

Però recorda! El cel no es veu igual a tot arreu. Si viatges fins l’hemisferi sud les constel·lacions que podràs observar seran unes altres. També has de tenir en compte l’època de l’any, ja que la seva posició va rotant amb els moviments de la Terra. A l’hemisferi nord l’estrella que més ens ajuda a orientar-nos és l’estrella polar. Sigui el moment que sigui de l’any, sempre assenyala al nord!

LA MOLSA I L'OMBRA

Si els núvols o els arbres et tapen el sol, no et preocupis, tens un altre aliat: la molsa! Només has de buscar grans quantitats de molsa i fixar-te a quin costat dels arbres creix. Tingues en compte que la molsa pot créixer per tot arreu, però sobretot s’acumula a la cara nord dels arbres, ja que és la part més humida.

 

En alguns boscos molt humids la molsa s’acumula per tot arreu i és molt difícil distingir el nord. En aquest cas pots fer servir l’ombra per orientar-te de la següent manera:

 

  1. Clava un pal al terra i col·loca un altre pal al llarg de la seva ombra. Fes una marca allà on l’ombra acaba, retira el pal i col·loca-hi una pedra. El pal amb la marca et servirà com a regle.
  2. Espera que l’ombra es mogui fins que el pal projecti una ombra de la mateixa mida que la primera. Per calcular-ho fes servir el pal al qual has dibuixat la marca (regle). Quan les ombres siguin igual de llargues, retira el pal i col·loca una pedra al final de l’ombra.
  3. Finalment dibuixa una línia entre les dues pedres i col·locat perpendicular a la línia. Al davant tindràs el nord, al darrere el sud, a l’esquerra l’est i a la dreta l’oest.