ELS CLIMES DEL MÓN
A la zona càlida de la Terra les temperatures solen ser càlides i acostumen a variar poc. Alguns dels climes típics d’aquesta zona són l’equatorial, el tropical el de sabana i el desèrtic.
En aquests llocs no hi ha estacions com la primavera, l’estiu, la tardor i l’hivern. En canvi, hi ha estacions humides (o pluvials) i seques.
A les regions amb climes equatorials, tropicals i de sabana hi sol ploure amb abundància, especialment durant les èpoques fluvials. En canvi, a les zones amb climes desèrtics l’aigua hi escasseja molt.
Per això, a les zones equatorials i tropicals trobem selves amb vegetació molt abundant i variada. En canvi, als deserts la vegetació és escassa i s’ha hagut d’adaptar a la sequera.
En les zones temperades trobem climes com l’oceànic, el continental, el mediterrani i l’estepari.
En aquesta zona, a diferència de la càlida, sí que hi ha estacions (primavera, estiu, tardor i hivern) i, per tant, les condicions climàtiques van variant al llarg de l’any.
En les zones amb els climes oceànic i mediterrani les temperatures solen ser suaus i en general varien poc al llarg de l’any, en canvi, a les zones continentals i estepàries poden variar força entre l’estiu i l’hivern.
En general, hi ha èpoques amb més pluja i menys, depenent de l’estació de l’any, tret de les zones oceàniques, on sol ploure al llarg de tot l’any.
La vegetació varia molt en funció de la regió. S’hi poden trobar arbres de fulla perenne i arbres caducifolis, així com tota mena d’arbustos i herbes.
La zona freda de la Terra es caracteritza per temperatures molt baixes i precipitacions que sovint són en forma de neu. En aquesta zona trobem climes com el boreal (o subàrtic), la tundra (o alpí) i el glacial.
A la zona boreal hi trobem abundants boscos de coníferes com els avets i els pins, però a mesura que ens acostem als pols la vegetació comença a ser molt escassa. A causa de les condicions climàtiques tan extremes, a la tundra pràcticament no hi ha arbres, només herbes i petits arbustos. En els pols les condicions climàtiques són encara més inhòspites i la vegetació és molt limitada i fins i tot nul·la.
A les zones boreals encara es poden percebre les quatre estacions, però a les zones glacials i de tundra només hi ha dues estacions: estiu i hivern. A la tundra els dies són molt curts durant l’hivern i una mica més llargs durant l’estiu. A les regions polars, en canvi, s’hi experimenten els estius polars, durant els quals la regió està contínuament il·luminada, i els hiverns polars, durant els quals la regió està contínuament a les fosques.