top of page
Top
EL SISTEMA SOLAR
SATURN

GEGANT GASÓS

Saturn és el sisè planeta del Sistema Solar i és el segon més gran. Tot i ser tant gran, la seva densitat és inferior a la de l'aigua. Això vol dir que si el deixéssim al mig del mar, flotaria!

Tot i que altres planetes també tenen anells, els anells de Saturn són els més grans i visibles de tot el Sistema Solar i estan formats per cristalls de gel i trossos de roques.

Es calcula que aquest planeta podria tenir cap a 200 satèl·lits, tot i que només 61 tenen una òrbita segura. A causa dels anells, és difícil de poder assegurar-ne la quantitat exacte.

Abans d'inventar el telescopi modern, es creia que Saturn era l'últim planeta del Sistema Solar.

URÀ

GEGANT GASÓS

Urà és el tercer planeta més gran del sistema solar i el més fred de tots. També rep el nom de Gegant Gelat.

Va ser el primer planeta descobert gràcies al telescopi modern, a l'any 1781.

Urà és un planeta una mica peculiar, ja que gira al voltant del Sol completament tombat.

NEPTÚ

GEGANT GASÓS

 

Neptú és l'ultim planeta del Sistema Solar i el més allunyat. Des que el varen descobrir tant sols ha donat una volta al voltant del Sol.

Va ser el primer planeta descobert a partir de prediccions matemàtiques al 1846 enlloc de ser observat.

Juntament amb Urà, també rep el nom de Gegant Gelat. La seva tonalitat blavosa és més intensa que la d'Urà, però es desconeix què el causa.

LA TERRA

PLANETA ROCÓS

El planeta Terra és el nostre planeta i és especial perquè és l'únic planeta del Sistema Solar on hi ha vida.

També se'l coneix com a "Planeta Blau", ja que el 70% del planeta està cobert per aigua, mentre que el 30% restant correspon als 7 continents.

La inclinació de la Terra fa que el planeta tingui 4 estacions diferents al llarg de l'any.

El nucli magnètic de la Terra genera un camp magnètic que la protegeix de les radiacions i els vents solars.

El planeta Terra té un únic satèl·lit al qual anomenem Lluna.

MART

PLANETA ROCÓS

Mart és el segon planeta més petit del Sistema Solar i és de color vermellós degut a la gran quantitat d'òxid de ferro que té.

Tot i que és la meitat de gran que la Terra, té moltes similituds amb el nostre planeta: els seus dies només duren 40 minuts més que els dies de la Terra, té gel en els dos pols i també està inclinat i té estacions com la Terra.

Mart té la muntanya més alta de tot el Sistema Solar i rep el nom de Mont Olimp, com la muntanya on vivien els deus de l'antiga Grècia.

El planeta Mart té dos satèl·lits: Fobos i Deimos. Està previst que Fobos col·lisioni amb el planeta d'aquí uns 50 milions d'anys.

JÚPITER

GEGANT GASÓS

Júpiter és el planeta més gran del Sistema Solar i també el que gira més ràpid sobre si mateix.

A causa de la gran velocitat a la que gira es generen vents molt forts que causen remolins i tempestes que podem veure sobre el planeta en forma de franges i taques.

De moment s'han descobert un total de 67 satèl·lits al voltant del planeta Júpiter. El més gran, que rep el nom de Ganímedes, és més gran que el planeta Mercuri!

EL SOL

ESTRELLA

El Sol és l'estrella central del nostre Sistema Solar.

 

És una gran bola de foc composta majoritàriament per Heli i Hidrogen.

MERCURI

PLANETA ROCÓS

Mercuri és el planeta més proper al Sol i també el més petit del Sistema Solar.

Com que no té atmosfera, és el planeta on varia més la temperatura de tot el Sistema Solar. Durant el dia arriba a 473ºC, mentre que de nit arriba a -183ºC.

Degut a la seva proximitat al Sol és un planeta que costa molt de veure. Tot i així, el podem observar a la primavera quan cau la nit i abans de trenc d'alba a la tardor.

VENUS

PLANETA ROCÓS

Venus és el segon planeta del Sistema Solar i tot i que té una estructura similar a la de la Terra, és un planeta en el que no s'hi pot viure degut al terrible efecte hivernacle que pateix. Les seves pluges són àcides i el gas que l'envolta fa que la seva temperatura sempre sigui d'uns 450ºC.

 

Tot i que està fet de roca, els gasos que l'envolten fan que des de la Terra es vegi de color groguenc.

Una curiositat d'aquest planeta: Venus és l'únic planeta del Sistema Solar que gira sobre si mateix en direcció contrària a la de la resta de planetes.

Si vols conèixer més a fons l'Univers que ens envolta, visita aquest increïble simulador del Sistema Solar:

bottom of page