top of page
Inici Muntanya

ORIENTA'T

Per orientar-nos en mig de la natura podem fem servir diferents instruments:

LA BRÚIXOLA

La brúixola és un instrument que conté una agulla metàl·lica que sempre assenyala al Nord. És important perquè d’aquesta manera podem saber cap on ens estem dirigint. És molt fàcil perdre’s al bosc o al desert i caminar en cercles sense arribar enlloc!

Recorda els punts cardinals:

Nord, Sud, Est, Oest.

Saps que pots fabricar una brúixola tu mateix/a? Només necessites una agulla, un imant, una fulla i una bassa o un pot ple d’aigua. Mira!

Per què la brúixola funcioni, només has de fregar l'agulla amb l'imant. Després col·loca-la al damunt de la fulla i posa la fulla dins d'un pot amb aigua (o un bassal).

glass water.png
Iman.png
Fulla.png
niddlecosit.png
compass.png

MAPES I PLÀNOLS

És important que abans d’anar d’excursió planifiquis la ruta que faràs amb l’ajuda d’un mapa o plànol de la zona. Els mapes i els plànols són plegables i ocupen poc espai (tot i que a avui dia el més freqüent és portar-los en el telèfon mòbil!). Són uns companys de viatge genials!

scoutsmap.png
mobil maps.png

UN MAPA ESFÈRIC?

No podem anar d’excursió amb un globus terraqüi sota el braç, però està bé que els coneguis! Els globus terraqüis són la representació més fiable que tenim del nostre planeta, ja que són esfèrics com la Terra. Sabies que en els mapes les dimensions reals dels territoris ens enganyen? Per tal que càpiguen en el mapa, les dimensions es distorsionen una mica. Comprova les dimensions reals dels països del món aquí!

globe.png

LES ESTRELLES

Les estrelles varen ser els aliats dels nostres avantpassats. Van ajudar-los a orientar-se i a navegar pels mars. Si mires al cel a la nit podràs identificar alguns grups d’estrelles que, amb una mica d’imaginació, veuràs que fan dibuixos al cel. Són les constel·lacions. Si les aprens a reconèixer, podràs saber en quin punt cardinal es troben.

constellacions emisferi nord copy.png

Ei! Recorda que el cel no es veu igual a tot arreu. Si viatges fins l’hemisferi sud les constel·lacions que podràs observar seran unes altres. També has de tenir en compte l’època de l’any, ja que la seva posició va rotant amb els moviments de la Terra. A l’hemisferi nord l’estrella que més ens ajuda a orientar-nos és l’estrella polar. Sigui el moment que sigui de l’any, sempre assenyala al nord!

LA MOLSA

Si els núvols o els arbres et tapen el sol, no et preocupis, tens un altre aliat: la molsa! Només has de buscar grans quantitats de molsa i fixar-te a quin costat dels arbres creix. Tingues en compte que la molsa pot créixer per tot arreu, però sobretot s’acumula a la cara nord dels arbres, ja que és la part més humida.

mosstree.png

TORNA A L'INICI

bottom of page