ELS AMFIBIS

Les granotes, els gripaus, les salamandres, els tritons...

La gran majoria dels amfibis passen per un procés de metamorfosi, és a dir, neixen en un estat de larva i al llarg del seu cicle vital es transformen i evolucionen, canviant el seu aspecte i algunes de les seves funcions, com la respiració.

El cicle vital dels amfibis comença majoritàriament a dins d’un ou que la femella posa dins de l’aigua. En neixer són petites larves sense extremitats (o amb extremitats diminutes) i una cua llarga. Amb el pas dels dies es van desenvolupant fins a convertir-se en adults amb braços i cames. Alguns amfibis adults, com les salamandres, conserven la cua, en canvi d’altres, com les granotes, la perden.

En els seus estats inicials els amfibis respiren a través de brànquies, i conforme es fan grans adquireixen nous sistemes respiratoris com la respiració a través de la pell o de pulmons.

La pell dels amfibis és nua i viscosa, fet que els permet respirar i absorbir aigua a través d’ella.

Els amfibis són animals de sang freda, i per tant, la seva temperatura corporal varia segons la temperatura de l’exterior. Els animals de sang freda no tenen cap mecanisme que els permeti regular la seva temperatura interna, com la suor o les tremolors, de manera que per regular la seva temperatura s’han de moure de zones càlides a zones fredes i viceversa.

  • La gran majoria dels amfibis fan un procés de metamorfosi.
  • Els amfibis són ovípars.
  • Tenen 3 tipus de respiració: per brànquies, per la pell i per pulmons.
  • Són animals de sang freda.
  • I tenen la pell nua i viscosa.

       Observa a càmera ràpida com és el procés de metamorfosi d’una granota. Fascinant!

        La granota de bosc (o granota de la fusta) durant l’hivern es congela completament. El seu cor deixa de bategar i els seus òrgans gairebé deixen de funcionar. Però quan arriba la primavera i el sol l’escalfa, es descongela i torna a la vida!

        La paraula amfibi prové del grec antic i vol dir “que viu en dos llocs”. Aquest grup d’animals rep aquest nom perquè estan preparats per viure en dos mitjans de vida diferents: l’aigua i la terra.

Galeria d'amfibis