ELS PORÍFERS

Les esponges

Sabies que les esponges amb què ens netegem el cos tenen el seu origen en les esponges de mar? Durant molts anys s’havia pensat que eren plantes, però en realitat són animals!

Les esponges són animals molt simples. Tenen el cos ple de porus per on l’aigua circula a través. D’aquesta manera obtenen tant l’oxigen com el seu aliment

Són animals sèssils, és a dir, estan fixats a terra i no es poden desplaçar, excepte quan neixen, ja que el seu primer estat és una petita larva que flota pel mar. Però un cop ha trobat un lloc segur on enganxar-se, l’esponja es fixa a terra i no tornarà a moure’s.

Les esponges poden regenerar-se a partir de fragments trencats sempre que aquests continguin certs tipus de cèl·lules concretes.

La gran majoria viuen al mar, però també n’hi ha d’aigua dolça.

  • Viuen a l’aigua, la majoria en el mar.
  • Són animals molt simples, amb el cos porós.
  • Són sèssils.
  • Poden regenerar-se.
  • Tenen usos medicinals i antigament es feien servir per coses com la higiene personal.

        Les esponges més toves s’han fet servir durant centenars d’anys com a instruments d’higiene personal, pel farciment de cascs i com a filtres per l’aigua municipal, entre d’altres.

        Els antics romans col·locaven una esponja al final d’un pal i la feien servir per netejar-se quan anaven a les latrines. Sí, ho has entès bé, el xylospongium (que és el nom que rebia) era l’equivalent al nostre paper de vàter d’avui dia!

        L’any 1997 es va descobrir que els dofins que viuen a la Badia dels Taurons, a Austràlia, fan servir les esponges com a eina per trobar aliment. Aquests dofins agafen les esponges amb la boca i les fan servir per remoure el fons marí mentre cerquen aliments. D’aquesta manera l’esponja els protegeix de possibles rascades.

        Actualment s’està estudiant el potencial de les esponges per a fer-les servir en usos medicinals per controlar tumors, virus, bacteris, i fongs.

Galeria d'Esponges