ELS MOL·LUSCS

Cloïsses, musclos, calamars, sèpies, pops, cargols...​

Els mol·luscs són un grup molt divers tant en habitat com en aparença i en comportament. Podem trobar mol·luscs tant en l’aigua com en la terra, i poden ser de mides molt variades.

En general els mol·luscs tenen el cos tou, i en molts casos el tenen protegit per una conquilla.

Aquests animals són una font important d’aliment pels humans, però existeix el risc d’enverinament ja que algunes espècies poden acumular toxines, per això molts països en regulen el seu consum.

Els mol·luscs terrestres poden suposar perills o plagues per als conreus i diferents ecosistemes. Algunes espècies de cargols o bavoses poden causar danys terribles a l’entorn.

També s’ha d’anar en compte amb els mol·luscs aquàtics, ja que alguns, com el pop anella blava són verinosos i letals.

  • N’hi ha d’aigua i de terra.
  • Tenen el cos tou.
  • Molts tenen conquilla per protgeir-se.
  • Exemples d’equinoderms: pops, musclos, calamars, cargols

        El mol·lusc més petit del món és un cargol de terra conegut amb el nom de Angustopila psammion. Es va descobrir al 2022 en una cova al nord del Vietnam i tan sols mesura 0,6 mil·límetres.

        Per altra banda, el calamar gegant i el calamar colossal són els mol·luscs (i alhora els invertebrats) més grans que es coneixen, ja que poden arribar a mesurar entre 9 i 10 metres.

        Com ja saps, no tots els mol·luscs tenen conquilla per protegir-se, però això no suposa cap problema per a alguns pops, ja que han espremut el seu enginy i han aprés a fer servir instruments com la pell del coco o petxines per construir-se el seu refugi o per camuflar-se.

        Durant segles els mol·luscs han estat la font d’importants objectes de luxe com ara les perles, el nacre, la seda marina o el tint porpra. 

        Les perles i el nacre s’han utilitzat des de fa milers d’anys per fer joies o objectes preciosos. En realitat tant la perla com el nacre són el mateix material, però es troben en llocs diferents. La nacre revesteix la part interna de la conquilla d’alguns mol·luscs, en canvi les perles es produeixen dins el cos d’aquests mol·luscs, al voltant de partícules estranyes que entren dins l’animal.

        La seda marina s’obté de les fibres que la Nacra (Pinna nobilis), un mol·lusc bivalve gegant, fa servir per enganxar-se al fons del mar. Aquestes fibres són semblants a les barbes dels musclos.

        Els antics fenicis ja fabricaven i feien servir el tint porpra. Com que era molt car de fabricar, només els més rics i poderosos podien portar robes tenyides amb aquest color. Aquest tint el produeixen alguns cargols de mar i en calen 45 kg (uns 9.000 cargols!) per fer-ne 1 gram!

Galeria de mol·luscs