ELS CNIDARS

Meduses, coralls, anemones, hidres...

Recordes com era la casa del famós peix Nemo de la pel·lícula “Buscant en Nemo”? A simple vista sembla que visqui en una mena d’alga, però res més lluny de la realitat. Els peixos pallasso com en Nemo viuen en anemones de mar, que encara que no ho semblin, són animals.

Les anemones, les meduses, els coralls i les hidres són animals amb característiques diferents, però tots pertanyen al grup dels Cnidaris. N’hi ha d’aigua dolça i salada, però la majoria es troben en entorns marins.

Tot i les seves diferències, els Cnidaris tenen una cosa important en comú: tots són capaços de generar una substància urticant que fan servir tant per defensar-se com per capturar les seves preses. Aquesta substància acostuma a trobar-se en els seus tentacles i al voltant de les seves boques. Per això has d’anar amb compte quan hi ha avís de meduses al mar!

I llavors et preguntaràs com és que en Nemo i els seus companys poden viure entre les anemones si aquestes són urticants (i mengen peixos!)? Doncs resulta que els peixos pallasso són capaços de desenvolupar resistència al verí urticant fins a fer-se immunes! D’aquesta manera poden amagar-se entre els seus tentacles per protegir-se dels seus depredadors.

  • Exemples de cnidaris: meduses, coralls, anemones, hidres

  • Viuen a l’aigua, la majoria en els mars.

  • Generen substàncies urticants que es troben als seus tentacles i boca.

  • Es poden regenerar.

        Els Cnidaris són animals capaços de regenerar-se, fet que els permet recuperar-se de ferides i realitzar reproduccions asexuals. Gràcies a aquesta habilitat, animals com els coralls poden recuperar-se després d’haver estat destruïts pels seus depredadors.

        Però si la regeneració et sembla fascinant, prepara’t, perquè existeix una medusa anomenada Turritopsis dohrnii que és capaç de revertir el seu cicle vital!

        I què vol dir això?

        Aquesta medusa, després de fer-se adulta, pot revertir el seu creixement i tornar a la seva fase inicial (anomenada pòlip). Un cop transformada en pòlip, aquesta torna a créixer de nou fins a convertir-se en una medusa adulta!

        Els científics creuen que pot repetir aquest cicle de manera infinita, el que la converteix en un animal potencialment immortal! Sempre que no acabi a la gola d’algun depredador…

Galeria de Cnidaris