top of page
directory-973993_1920.png

Els grecs

Els antics grecs varen ser un poble establert en una zona muntanyosa i plena d'illes situada al nord-est del Mediterrani, (a la península dels Balcans).

Amants del comerç, van estendre tant els seus negocis com la seva cultura per tota la mediterrània, fundant ciutats que servien de punts comercials amb les altres cultures de la zona. Un clar exemple n'és la ciutat d'Empúries, del grec "emporion" que vol dir "comerç", la qual els servia per comerciar amb els ibers de la península Ibèrica.

Van ser un poble molt influent en les altres cultures del mar Mediterrani, i podem trobar mostres de la seva presència i influència en molts llocs.

Acropolis (la part alta de de la ciutat on es construien els temples més importants) de la ciutat d'Atenes.

ON VIVEN?

Els antics grecs vivien en ciutats-estat anomenades polis.

 

Cada polis controlava el seu territori de manera independent a les altres polis.

 

Una polis estava formada per la ciutat, les terres de conreu, i els boscos que l’envoltaven.

 

El vincle dels ciutadans grecs amb les seves polis era tan important que no hi havia pitjor càstig que ser expulsats d’elles.

LA PRIMERA DEMOCRÀCIA

Es diu que els grecs varen ser els creadors de la democràcia, ja que varen ser els primers en prendre decisions a través del vot.

 

Però la seva democràcia no era com la que coneixem avui dia. La societat estava dividida en diferents classes, i només aquelles persones considerades ciutadans podien gaudir de la participació en la política.

 

Segons els grecs, els ciutadans eren els homes lliures nascuts a les polis, en canvi, les dones, els esclaus i els estrangers no eren considerats ciutadans.

Així doncs, les dones, els esclaus i els estrangers tot i ser nascuts a la polis o tot i viure-hi durant molts anys, no tenien cap dret polític. Les dones, encara que haguessin nascut a la ciutat, havien de ser representades per un membre masculí de la família!

ATENES I ESPARTA

Dues de les polis més conegudes i famoses van ser Atenes i Esparta.

 

Tot i que les dues ciutats estaven formades per ciutadans grecs, les seves costums, lleis i formes de govern no eren del tot iguals.

 

La ciutat d’Atenes era una ciutat cultural, on es donava molta importància a l’aprenentatge de la filosofia, la literatura i les arts.

 

La ciutat d’Esparta, en canvi, era una ciutat militarista, on l’educació fonamental era ensenyar als nens a ser bons guerrers.

LES SEVES PASSIONS

Els grecs valoraven molt la saviesa i sovint es reunien a l’àgora, la gran plaça de la ciutat, i discutien sobre el paper de les persones en el món i dels seus misteris.

D’aquesta manera va néixer la filosofia, l’art de demostrar de manera raonada les idees i pensaments.

També eren uns grans aficionats a les arts de tota mena com la música, les escultures o el teatre. Sabies que algunes de les obres que van escriure i representar encara es poden veure avui dia en alguns teatres!?

Els grecs també eren uns grans aficionats als esports. Van crear els primers jocs Olímpics, els quals es celebraven cada 4 anys en el santuari de Zeus de la ciutat d’Olímpia. Els jocs Olímpics eren tan importants per als grecs, que durant la seva celebració es posposaven tots els conflictes bèl·lics que hi havia entre les ciutats-estat fins que s'acabaven les seves celebracions.

Estàtua de la deessa Atenea, protectora d'Atenes.
Plató, un dels més famosos filosofs de l'antiga Grècia.
Dues dones gregues tocant l'arpa.
Il·lustració d'un soldat grec lluitant contra un soldat persa.
Acròpolis d'Atenes.
Temple d'Hefest, a la ciutat d'Atenes.
Erectèon, temple dedicat a Erecteu, primer rei d'Atenes.
Partenó d'Atenes, temple dedicat a la deessa Atenea.
Odèon d'Herodes Àtic, edifici per fer audicions musicals. La seva planta és com la d'un teatre romà, però amb la diferència que l'odèon estava cobert amb un sostre de fusta; tenia una capacitat a les seves graderies per a cinc mil espectadors i un escenari amb 35 metres de longitud.

Il·lustració de la reconstrucció de l'acròpolis d'Atenes amb els seus temples.

EN QUÈ CREIEN?

Els grecs eren politeistes, és a dir, veneraven a varis déus.

 

Creien que els déus tenien forma humana i vivien a la muntanya de l’Olimp.

 

A diferència d’altres deïtats, els déus grecs eren molt emocionals, el que els portava a fer actes de tota mena conduits pels seus sentiments d’amor, amistat o venjança.

Els déus estaven associats a coses de la vida quotidiana de la civilització grega, i era la manera que tenien d’entendre i explicar les coses que passaven al món.

 

Així, per exemple, Zeus, el més poderós dels déus, era el responsable dels llamps. Ares, el seu fill, era el déu de la guerra. Hera, la seva esposa, era la deessa de la llar. Demèter, la seva germana, la deessa del conreu, i els seus germans Posidó i Hades, eren els déus del mar i del món dels morts respectivament.

Els grecs varen construir molts temples en honor als seus déus, i per tenir-los contents i demanar-los el seu favor, els feien sacrificis animals.

 

També creien en herois llegendaris com Hèrcules i Aquil·les, i éssers mitològics com els centaures, les sirenes, les hidres o el minotaure.

Capture.PNG
Més informació.

Fes clic per saber més sobre els déus grecs i romans.

bottom of page