top of page

ELS ANIMALS INVERTEBRATS

Els animals invertebrats són aquells que no tenen columna vertebral.

Es calcula que els animals invertebrats representen el 97% total dels animals que hi ha a la Terra! Et pots imaginar quin munt n'hi ha?

Dins el grup dels animals invertebrats, els animals es classifiquen segons les seves característiques en una gran quantitat de grups. Els més habituals i coneguts són:

Invertebrats
natural-bath-sponge-isolated-white.jpg
pngwave (1).png
estrella.png
garden-snail-front-white-background.jpg
tarantula-spider-poecilotheria-metallica
pngwave (2).png
Porífers

Els porífers: Les esponges

Sabies que les esponges amb que ens netegem el cos tenen el seu origen en les esponges de mar? Durant molts anys s'havia pensat que eren plantes, però en realitat són animals!

 

Les esponges són animals molt simples. Tenen el cos ple de porus per on l'aigua circula a través d'elles. D’aquesta manera obtenen tant l’oxigen com el seu aliment.

 

Són animals sèssils, és a dir, estan fixats al terra i no es poden desplaçar, excepte quan neixen, ja que el seu primer estat és una petita larva que flota pel mar. Però un cop ha trobat un lloc segur on enganxar-se, l'esponja es fixa al terra i no tornarà a moure's.

Les esponges poden regenerar-se a partir de fragments trencats sempre que aquests continguin certs tipus de cèl·lules concretes.

 

La gran majoria viuen al mar però també n'hi ha d'aigua dolça.

underwater-view-sponge-with-coral-reef-u
underwater-view-sponge-reef-wall-utila-b
Euplectella_aspergillum_(cropped).jpg
underwater-view-sponge-coral-wall-utila-
1920px-Reef3859_-_Flickr_-_NOAA_Photo_Li
baskets-with-natural-marine-sponges.jpg
Cnidaris

Els cnidaris: Meduses, coralls, anemones, hidres...

Recordes com era la casa del famós peix Nemo de la pel·lícula “Buscant en Nemo”? A simple vista sembla que visqui en una mena d’alga, però res més lluny de la realitat. Els peixos pallasso com en Nemo viuen en anemones de mar, que, encara que no ho semblin, són animals.

Les anemones, les meduses, els coralls i les hidres són animals amb característiques diferents però tots pertanyen al grup dels Cnidaris. N'hi ha d'aigua dolça i salada, però la majoria es troben en entorns marins.

 

Tot i les seves diferències, els Cnidaris tenen una cosa important en comú: tots són capaços de generar una substància urticant que fan servir tant per defensar-se com per capturar les seves preses. Aquesta substància acostuma a trobar-se en els seus tentacles i al voltant de les seves boques. Per això has d’anar en compte quan hi ha avís de meduses al mar!

I llavors et preguntaràs com és que en Nemo i els seus companys poden viure entre les anemones si aquestes són urticants? Doncs resulta que els peixos pallasso a mesura que es fan grans, desenvolupen resistència al verí urticant fins que s’hi fan immunes! D’aquesta manera poden amagar-se entre els seus tentacles per protegir-se dels seus depredadors.

yellow-coral-blue-water-aquarium-close-u
australian-spotted-jellyfishes-water.jpg
mesoamerican-barrier-great-mayan-reef.jp
three-orange-nemo-clown-fish-anemonefish
cotylorhiza-tuberculata-also-known-as-me
live-corals-large-marine-aquarium.jpg
Equinoderms

Els equinoderms: Estrelles de mar, eriçons, cogombres de mar...

Els equinoderms són animals exclusivament marins. Es troben al fons marí, tant a les zones litorals com a les zones abissals.

Els equinoderms tenen un esquelet intern fet de cristalls de calci. Si el seu esquelet s’asseca es queda sòlid, per això tenen uns porus similars als de les esponges que absorbeixen aigua. Els esquelets dels equinoderms (i d'altres animals marins com els coralls) són l'origen de la majoria de formacions rocoses de pedra calcària.

Els equinoderms, igual que la majoria d'animals marins, per respirar extreuen l'oxigen de l'aigua i són incapaços de respirar l'oxigen de l'aire, per això, si estan massa estona fora de l’aigua (normalment minuts), es moren. Per això, si mai et trobes un equinoderm al mar, no el treguis de l'aigua!

La majoria poden reproduir-se de manera asexual, el que els permet regenerar teixits, òrgans i extremitats. En alguns casos són capaços de regenerar-se completament a partir d'una sola extremitat.

pineapple-sea-cucumber-thelenota-ananas.
closeup-black-sea-urchin-rock-surrounded
beautiful-colorful-bright-red-starfish-i
long-spines-sea-urchins-rock.jpg
closeup-shot-starfish-wied-znuber.jpg
close-up-holothuridea-sea-cucumbers.jpg
Mol·luscs

Els mol·luscs: Cloïsses, musclos, calamars, sèpies, pops, cargols...

Els mol·luscs són un grup molt divers tant en habitat com en aparença i en comportament. Podem trobar mol·luscs  tant en l’aigua com en la terra, i poden ser de mides molt variades.

En general els mol·luscs tenen el cos tou, i en molts casos el tenen protegit per una conquilla.

Aquests animals són una font important d'aliment pels humans, però existeix el risc d'enverinament ja que algunes espècies poden acumular toxines, per això molts països en regulen el seu consum.

 

Els mol·luscs terrestres poden suposar perills o plagues per als conreus i diferents ecosistemes. Algunes espècies de cargols o bavoses poden causar danys terribles a l'entorn.

També s’ha d’anar en compte amb els mol·luscs aquàtics, ja que alguns, com el pop anella blava són verinosos i letals.

shell-4530218_1920.jpg
nature-3262715_1920.jpg
CornishMussels.JPG
closeup-snail-shell-wood-park-with-long-
sea-snail-721916_1920.jpg
squid-3814578_1920.jpg
Artròpodes

Els artròpodes: Aranyes, gambes, papallones, milpeus, formigues...

Més del 80% de les espècies dels animals vius avui dia són artròpodes i hi ha més d'un milió d'espècies catalogades. N'hi ha de terrestres i d'aquàtics.

Els artròpodes són animals invertebrats amb un exoesquelet, que els serveix per protegir-se. Tenen el cos segmentat en diferents parts i les potes articulades.

L’exoesquelet que envolta el seu cos és tant rígid que els impedeix el creixement, per això el muden periòdicament.

Molts artròpodes són aliments habituals per alguns humans. També fan una tasca essencial en la pol·linització dels conreus. Per altra banda, també poden estendre algunes de les malalties més greus i causen danys considerables al bestiar i els conreus.

nature-3481966_1920.jpg
spider-1646340_1920.jpg
87375910_10219668717140487_1878159558971
shrimp-2579959_1920.jpg
crab-298346_1920.jpg
fly-4264943_1920.jpg
Cucs

Els cucs: Cucs de terra i sangoneres, cucs cilíndrics, cucs plans...

Fem servir la paraula "cuc" per parlar d'un grapat d'animals diferents que tenen unes característiques semblants. Tenen el cos tou i allargat i la gran majoria no tenen potes ni ulls.

Podem trobar cucs de totes menes en ambients aquàtics, d’aigua dolça i salada, i en ambients terrestres humits. Alguns poden viure en zones tant inhòspites com l'Antàrtida o les fosses marines.

La gran majoria de cucs poden regenerar-se i reproduir-se de manera asexual.

Però en realitat, es tracta d'animals amb característiques diferents. Hi ha uns molts tipus d'animals diferents que entrarien dins la categoria genèrica de "cuc", vols conèixer els més habituals?

fire-worm-230016_1920.jpg
tropical-land-leech-sucking-some-blood-f
Riftia_tube_worm_colony_Galapagos_2011.j
letter-202404_1920.jpg
worm-1140767_1920.jpg
Nerr0328.jpg
Activitats

1. Analitza els invertebrats amb aquestes fitxes.

2. Aprèn a identificar els artròpodes:

Escull el teu nivell de biòleg:

Expert

Avançat

Novell

3. Els invertebrats: el joc interactiu

bottom of page