top of page
directory-973993_1920.png

Els cartaginesos

GRAN PODER,

GRANS ENEMICS

Cartago es va convertir en una de les ciutats més riques i poderoses de l’Edat Antiga, així com en un dels centres de comerç més importants de l’oest del Mediterrani, fet que despertava tanta admiració com enveja en els seus veïns.

 

El gran poder que va adquirir Cartago la va portar a enemistar-se amb els pobles del voltant, en especial amb els grecs i els romans.

La ciutat de Cartago era una ciutat-estat que originàriament havia estat una colònia fenícia. Però amb el temps va adquirir identitat pròpia, donant lloc al poble i cultura cartaginesos.

ON VIVEN?

Els cartaginesos es varen establir al nord d'Àfrica, a l'actual Tunísia.

Amb el temps es varen anar estenent per diferents territoris del nord d'Àfrica i per algunes illes del Mediterrani fins que van acabar arribant a la península Ibèrica, on es van establir fins que els romans els van fer fora.

LA LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ

Diu la llegenda que la ciutat de Cartago va ser fundada per la reina Dido de la ciutat Fenicia de Tir, qui va fugir a l’exili després que el seu germà, Pigmalió, assassinés al seu marit per fer-se amb el control de la ciutat.

La reina Dido, juntament amb els seus aliats, va fugir i es va establir a una terra nova situada al nord d'Àfrica. En arribar, un cabdill dels amazics de la zona (un poble del nord d’Àfrica) li va prometre que li donaria tanta terra com pogués cobrir amb una sola pell de bou. La reina, amb la seva gran astúcia, va tallar la pell en fines tires unides entre elles per la punta i les va estirar a terra fins que va envoltar tot el turó de Byrsa, el qual es va convertir en l'assentament de la seva nova ciutat, Cartago.

Reconstrucció virtual de la ciutat de Cartago.

DE QUÈ VIVIEN?

Igual que els fenicis, el poble cartaginès eren grans artesans i van orientar les seves tasques principals a la navegació i el comerç. Els cartaginesos produïen béns de tota mena: teixits de seda i cotó, ceràmiques, peces de cristall, mobiliari per la llar, armes, etc.

A diferència dels fenicis, però, els cartaginesos també es van fer coneguts arreu del Mediterrani per les seves grans habilitats militars.

Retrat de la reina Dido en una medalla.
Imatge de la ciutat de Cartago en una medalla.

EN QUÈ CREIEN?

Els cartaginesos eren politeistes i veneraven a diferents déus.

 

En un principi dedicaven les seves pregaries als mateixos déus que els Fenicis, però amb el pas del temps varen començar a venerar divinitats pròpies distingint-se dels seus avantpassats.

Estàtua del general cartaginès Anníbal Barca.
Estàtua del déu Baal Ammon. Imatge de AlexanderVanLoon.

GUERRES ENTRE

CARTAGINESOS I ROMANS

1024px-Heinrich_Leutemann_-_Hannibals_Üb

Les enemistats amb el poble de Roma van portar als cartaginesos a un total de tres guerres al llarg de poc més de 100 anys.

Després de la primera guerra, en ser derrotats pels romans, els cartaginesos es van veure obligats a pagar grans sumes de diners als vencedors. Al veure’s sense recursos, es van aventurar cap a la península Ibèrica, on varen establir algunes colònies en terres dels ibers, com Cartago Nova (actualment Cartagena) i es van anar estenent poc a poc cap al nord i centre de la península.

És en aquest moment, quan el general Anníbal Barca, un dels més famosos de la Història, va començar la seva travessia direcció a Itàlia per anar a lluitar contra els romans. Anníbal sabia que no podia vèncer als romans per mar, ja que la flota cartaginesa era molt inferior a la romana, així que va decidir anar fins a Roma per terra, creuant les muntanyes dels Alps amb els seu exèrcit i un total de 38 elefants! T’imagines elefants creuant els Alps!?

Els cartaginesos, però, varen acabar perdent totes les guerres contra els romans i el seu poble, en altres temps tant ric i esplendorós, va anar perdent el seu poder i finalment va acabar sota el domini del gran Imperi Romà.

Moneda cartaginesa. Cap d'un home coronat amb fulles de llorer. Elefant de guerra.
Deesa Tanit.png

Els déus més representatius dels cartaginesos van ser:

Tanit: matrona i protectora de Cartago. Deessa de la guerra i símbol de la fertilitat.

Baal Ammon: senyor de la regió de Cartago i responsable de les collites.

Esteles funeràries al santuari cartaginès del Tofet de Salambó.
Restes de la ciutat de Cartago.
Més informació.
Més informació.

Anníbal creuant els Alps amb el seu exèrcit i els seus elefants de guerra.

bottom of page