top of page
Inici

ELS ASTRES DE L'UNIVERS

POLS CÒSMICA

La POLS CÒSMICA està formada per partícules minúscules de materials procedents de l'espai (més petites que la sorra) que floten per l'Univers.

 

Coneixes la famosa pluja d’estrelles de les Persèides que podem observar cada estiu durant els mesos de juliol i agost? En realitat no es tracta d’estrelles, sinó de POLS CÒSMICA que prové de la cua d’un cometa anomenat “Swift-Tuttle”, que en travessar l’atmosfera de la Terra s’encén i il·lumina el cel en forma d’estel fugaç.

METEOROIDE, METEOR i METEORIT

Un METEOROIDE és un tros de roca de mida “petita” que flota per l’espai. És més gran que la POLS CÒSMICA i més petit que els ASTEROIDES i els COMETES.

 

Quan un METEOROIDE entra a l’atmosfera de la Terra la seva temperatura augmenta tant que s’encén i brilla, donant lloc al METEOR o estrella fugaç.

 

Si el METEOR no es desintegra del tot i xoca contra la Terra, els trossos de roca que queden al terra passen a anomenar-se METEORITS.

COMETA

 

Els COMETES estan formats per gel, gasos i pols.

 

Giren al voltant del Sol i quan hi passen a prop el seu gel s'evapora de cop fent que aparegui la cua del cometa.

Alguns cometes tarden molts anys a completar el seu recorregut. El COMETA HALLEY, per exemple, tarda 76 anys a fer la volta al Sol.

ASTEROIDE

 

Astre rocós que gira al voltant del Sol. És més gran que un METEOROIDE i més petit que un PLANETA.

 

La majoria d’asteroides del Sistema Solar es troben al cinturó d’asteroides, situat entre els planetes Mart i Júpiter.

SATÈL·LIT

 

Els satèl·lits són astres sense llum pròpia que giren al voltant d’un PLANETA.

 

La Terra té un únic SATÈL·LIT la Lluna, però altres planetes com Júpiter i Saturn tenen més de 60 satèl·lits al seu voltant.

PLANETA

 

Astres gegants sense llum pròpia que giren al voltant d’una ESTRELLA. Al Sistema Solar hi ha dos tipus de planetes, els planetes rocosos (Mercuri, Venus, la Terra i Mart) i els gegants gasosos (Júpiter, Saturn, Urà i Neptú).

 

La Terra és el nostre planeta i gira al voltant de l'estrella que rep el nom de Sol.

ESTRELLA

 

Les estrelles són enormes boles de gas molt calent que desprenen calor i llum.

GALÀXIES

Les estelles s’agrupen i formen GALÀXIES. D’aquestes GALÀXIES, la que porta el nom de VIA LÀCTIA és particularment especial: és on troba situat el Sistema Solar i per tant és la nostra galàxia.

bottom of page