ELS ASTRES DE L'UNIVERS

A l’espai podem trobar-hi diferents menes d’astres amb característiques ben diferents. Descobreix quins i com són!

La pols còsmica està formada per partícules minúscules de materials procedents de l’espai (més petites que la sorra) que floten per l’Univers.

Coneixes la famosa pluja d’estrelles de les Persèides que podem observar cada estiu durant els mesos de juliol i agost? En realitat no es tracta d’estrelles, sinó de partícules de pols còsmica que provenen de la cua d’un cometa anomenat “Swift-Tuttle”, que en travessar l’atmosfera de la Terra s’encenen i il·luminen el cel en forma d’estels fugaços.

Un meteoroide és un tros de roca de mida “petita” que flota per l’espai. Els meteoroides són més grans que la pols còsmica i més petits que els asteroides i els cometes.

Quan un meteoroide entra a l’atmosfera de la Terra la seva temperatura augmenta tant que s’encén i brilla, donant lloc a un meteor o estel fugaç.

Si el meteor no es desintegra del tot i xoca contra la Terra, els trossos de roca que queden al terra passen a anomenar-se meteorits.

Els asteroides són astres de roca o metall que giren al voltant del Sol. Són més grans que un meteoroide i més petits que un planeta. Els seus diàmetres van des de 10 m fins a 530 Km.

La majoria d’asteroides del Sistema Solar es troben al cinturó d’asteroides, situat entre els planetes Mart i Júpiter i al cinturó de Kuiper, passat Neptú.

Les evidencies científiques assenyalen que fa 65 milions d’anys un asteroide d’aproximadament 10 km de diàmetre va impactar contra la Terra causant l’extinció dels dinosaures.

Es calcula que hi ha entre 500 i 1000 asteroides més grans d’1km que podrien creuar-se amb l’orbita de la Terra en qualsevol moment. És per això que les agencies espacials de la Terra, com l’ESA o la NASA els estan investigant i seguint de ben a prop.

Els cometes són astres formats per gel, gasos i pols.

Els cometes giren al voltant del Sol i quan hi passen a prop el seu gel s’evapora de cop, fent que aparegui la cua del cometa.

Alguns cometes tarden molts anys a completar el seu recorregut. El Cometa Halley, per exemple, tarda 76 anys a fer la volta al Sol.

Un satèl·lit és qualsevol astre que gira al voltant d’un altre astre més gran. A l’espai trobem dos menes de satèl·lits:
 
  • Els satèl·lits naturals, com la lluna, que normalment estan fets de roca i gel.
  • Els satèl·lits artificials, que són aparells fabricats pels humans i són enviats a l’espai amb diferents finalitats com les telecomunicacions o les investigacions científiques.

Els planetes són astres gegants sense llum pròpia que giren al voltant d’una estrella.

La Terra és el nostre planeta i gira al voltant de l’estrella que rep el nom de Sol.

Al Sistema Solar hi ha dos tipus de planetes:

  • Els planetes rocosos: fets de roques i minerals, com Mercuri, Venus, la Terra i Mart
  • Els planetes gasosos, fets de diferents gasos, com Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.

 


Les estrelles són enormes boles de gas molt calent que desprenen calor i llum.

El sol, la nostra estrella, és de color groc, però no totes les estrelles són del mateix color. Depenent de la seva temperatura poden ser blaves, blanquinoses, taronges o vermelles.
 

Quan les estrelles i altres astres s’agrupen atretes per la força de la gravetat es formen les galàxies.
 
Les galàxies poden ser de diferents mides i formes. Algunes tenen forma elíptica, d’altres són espirals i algunes fins i tot no segueixen cap forma i són del tot irregulars.
 
La Via Làctia és una galàxia en forma d’espiral i és on es troba el Sistema Solar. Per tant, la Via Làctia és la nostra galàxia.